در این گفتار به بررسی مطالب زیر می پردازیم.
· ریشه زعفران چیست؟
· خواص ریشه زعفران
· کاربرد ساقه یا ریشه زعفران
· نحوه جمع آوری ریشه زعفران
· نحوه مصرف ریشه زعفران
· قیمت ریشه زعفران
زعفران از گل زعفران بدست می آید، گل زعفران شامل 6 گلبرگ بنفش رنگ و سه تار در وسط آن که به ساقه زعفران متصل است. در زمان پر کردن زعفران قسمت کلاله قرمز بعد از جدا کردن گلبرگ ها دیده میشود، که به طور کلی دارای سه شاخه است و در بعضی موارد می تواند بیشتر نیز باشد.
ریشه زعفران
ریشه یا خامه زعفران، قسمت پایینی کلاله زعفران گفته میشود که به رنگ سفید میباشد.
در زمان پاک کردن گلهای زعفران اگز قسمت قرمز بالای زعفران به قسمت پایینی یا سفید زعفران متصل باشد و به صورت دسته ایی بسته بندی شود به آن زعفران دخترپیچ یا زعفران رشته کامل می گویند. اگر کلاله یا قسمت قرمز و ریشه زعفران بخش سفید آن از هم جدا شوند، به بخش های قرمز به اصطلاح زعفران نگینی و قسمت های سفید را ریشه می گویند.
زعفران در کنار مصارف خوراکی دارای خواص درمانی و دارویی زیادی میباشد. خواص ریشه زعفران (زعفران سفید) همانند زعفران قرمز است، ولی به دلیل عدم حضور ماده با نام کروسین – رنگدانه موثر برای رنگ زعفران- به رنگ سفید دیده میشود.
این بخش از زعفرون نیز به مقدار کمتری خواص زعفران قرمز را دارد و شامل انواع ویتامین های گروه B (B1,B2,B6) و ویتامین C، مواد و املاح معدنی مانند، کلسیم، آهن و منگنیز ولی با درصدهای کمتر است. بخش ریشه زعفران میزان کروسین کمی دارد و به همین دلیل رنگدهی پایینی دارد.
این بخش از تار زعفران بدون در نظر گرفتن رنگ و لعاب زعفران های قرمز رنگ دارای عطر و بوی فوق العاده ایست و در انواع غذاها، دسرها و دمنوش ها قابل استفاده است. بخش سر تار ریشه زعفران یا سرگل سبب رنگدهی و بخش پایینی یا سفیدی تار زعفران (ریشه زعفران) مربوط به عطر و بوی زعفران است.
از دیگر کاربردهای ریشه زعفران می توان به:
- کنترل و درمان افسردگی
- نشاط آور
- سبب شادابی پوست می شود
- مقوی قوای جنسی و سیستم ایمنی بدن
- تقویت کننده دستگاه گوارش و مثانه
- مقوی قلب و عروق